<< Return to Lab Projects

Washington University in St. Louis Department of Anthropology - Lab Renovations

Washington University in St. Louis Department of Anthropology - Lab Renovations

This project consisted of numerous smaller projects involving nearly the entire lower level of an existing 100 year old building. Many problems were presented such as constructing laboratory space inside of a building that was not originally designed to handle the added infrastructure needs. Many of the areas where work took place had to have new infrastructure installed and fresh air brought into the space to meet codes. Architecturally, low structure height and limited space pushed our designs to be compact and as efficient in space usage as possible. Egress in the building was maintained throughout the construction process. Many of the lab spaces had new casework, lighting, power, flooring, paint and ceilings installed to aid in the research process. Due to the number of smaller projects and users involved, we broke the design process into smaller activities. An initial meeting was held to discuss the overall goals for the entire project. Then after the goals were established we broke each user out and worked closely with the individual groups to ensure that their space was designed to allow the most efficient work flow possible. During the construction process each area was broken into a separate construction meeting or "subproject" to allow one-on-one interaction with the contractors and the design team. This allowed for fewer opportunities of miscommunication and a better end product.

Square Feet: 3,800
Services: Full A / E Services